De Schoenmakers Fabriek – Het kabinet wil jongeren stimuleren een oud ambacht als beroep te kiezen. Het trekt daarvoor vanaf dit jaar structureel 75 miljoen euro uit. Beroepen als schoenmaker of hoefsmid zitten in de verdrukking, terwijl daar zelfs nu nog een dikbelegde boterham mee te verdienen is.

de schoenmakers fabriekDat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs vandaag aan de Tweede Kamer. In Nederland zijn nu 6000 studenten die een specialistische vakopleiding volgen aan het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee vormen deze opleidingen iets meer dan 1 procent van het totale mbo.Het zijn opleidingen als pianotechnicus, worstmaker, landmeter en orthopedische techniek, die vaak in een combinatie van werken en leren gevolgd worden. Omdat de opleidingen maar op één school of een handjevol scholen worden gegeven, zijn ze bijna onzichtbaar.
de schoenmakers fabriekCombinatie
Jammer, vindt Bussemaker. ,,Jongeren die kiezen voor een opleiding als specialistisch vakman hebben daarmee goud in handen. Er is veel werk in te krijgen.”Daarom moet er meer contact zijn tussen grote opleidingen en de ambachten. Zo volgen studenten van de opleiding hoefsmid vakken bij de grotere opleiding paardenhouderij. In Nederland worden tussen de 300.000 en 500.000 paarden gehouden. Datzelfde geldt voor een combinatie tussen de opleiding houtbewerking en pianostemmer. Zo hoopt de minister interesses te kunnen koppelen aan een ambacht. ,,Als je geïnteresseerd bent in paarden, kun je ook kiezen voor een baan als hoefsmid.”Door de kleine studentenaantallen zijn de ambachtelijke opleidingen vaak kwetsbaar. Bussemaker: ,,Een kleine vakinstelling moet nu concurreren met een groot regionaal opleidingscentrum. Dat is geen doen. Zorg dat zo’n opleiding binnen een roc een herkenbare plek krijgt. Scholen moeten zich kunnen profileren als dé aanbieder van een ambacht.” Omdat mbo-studenten uiterlijk 2017 ook een ov-jaarkaart krijgen, is het voor hen makkelijker om verder van huis een vakopleiding te volgen.

Bericht geplaatst door De Schoenmakers Fabriek.

stomerij
autosleutel bijmaken
schoenmaker
kledingreparatie
sleutel bijmaken
sleutelspecialist
kleermaker
sleutelmaker
sleutelservice
schoenmakers
schoenlapper

Pin It on Pinterest